Βάρβιτος

Βάρβιτος

Η Βάρβιτος είναι ένα όργανο πολύ συγγενικό με την αρχαία Ελληνική λύρα. Η διαφοροποίηση που έχει είναι ως προς το μήκος της χορδής Έιναι ένα πολύ λεπτότερο και ψηλότερο όργανο, η Βάρβιτος, και αυτό δίνει τη δυνατότητα στο όργανο να έχει έναν πιο βαρύτονο ήχο, με αποτέλεσμα να είναι πιο αισθησιασκός. Είναι συνδεδεμένο με την λυρική ποίηση και γενικότερα λέγεται, πως είναι το όργανο που έπαιζε η ίδια η Σαπφώ. 

Ο αριθμός των χορδών της βάρβιτου δεν είναι γνωστός. Άλλωτε αναφέρετε ως πολύχορδο όργανο (“βάρβιτον ες πολύχορδον”), και άλλωτε ως ‘’τριχόρδους βαρβίτους’’ (“εγώ δε βαρβίτους τριχόρδους”). Στον Αθήναιο συναντώνται και άλλα ονόματα, όπως βάρμος, βάρωμος και βαρύμιτον, αντί του βάρβιτον. Η λέξη βαρύμιτον προέρχεται από το βαρύς (χαμηλός) και μίτος (χορδή).

Για την έκφραση “παίζω το (τη) βάρβιτο” χρησιμοποιούσαν το ρήμα βαρβιτίζω. Ο εκτελεστής του βαρβίτου λεγόταν βαρβιτιστής και ο τραγουδιστής, που συνόδευε ο ίδιος το τραγούδι του στο βάρβιτο, βαρβιτωδός.

Υλικά κατασκευής

Το συγκεκριμένο όργανο αποτελεί πιστό αντίγραφο τις αρχαίας ελληνικής Βαρβιτου, με βάση σωζόμενες γνώσεις από αρχαίες πηγες. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φυσικά και είναι όλα δουλεμένα στο χέρι. Είναι 100% χειροποίητη. Αποτελείται απο: το αντηχείο από καβούκι χελώνας, οι πήχεις είναι ξυλινοι, το χορδοτόνιον, το μαγάδιον, ο ζυγός καθώς και οι κόλλοπες είναι κατασκευασμένα από ξύλο οξιάς και ελιάς. Η μεμβράνη του αντηχείου είναι από επεξεργασμένο δέρμα κατσικιού. Μόνο οι χορδές είναι νάυλον και όχι από φυσικό έντερο, για να διευκολύνουν το κούρδισμα του οργάνου.