Αυλοί

Αυλοί

Από τα πνευστά όργανα το πιο γνωστό και διαδεδομένο ήταν ο αυλός. Ανάλογα με την κατασκευή του ονομαζόταν μόναυλος (μονός αυλός), πλαγίαυλος (αυλός που παίζεται πλάγια όπως το σύγχρονο φλάουτο), δίαυλος (διπλός αυλός). Ο αυλός κατασκευαζόταν σε διάφορα μεγέθη, σε αντιστοιχία περίπου με τις σημερινές περιοχές φωνών soprano, alto, tenore, basso και χρησιμοποιούταν συνήθως σε ζευγάρι ως διπλός αυλός. Οι δύο αυλοί του ζευγαριού μπορεί να είχαν το ίδιο ή διαφορετικό μήκος σωλήνα. Ο αυλός ήταν βασικό όργανο σε όλους τους εορτασμούς στην Αρχαία Ελλάδα ιδιαίτερα δε σε τελετές προς τιμήν του Διονύσου. Σε παραστάσεις σε αγγεία συχνά φαίνεται ότι ο αυλός στερεωνόταν με μια δερμάτινη λωρίδα η οποία περνούσε γύρω από το κεφάλι και είχε άνοιγμα στην περιοχή των χειλιών. Οι αυλοί συχνά είχαν γλωττίδα.

Συριγξ

Η πολυκάλαμος σύριγγα ή σύριγξ, στα αρχαία ελληνικά είναι ο γνωστός αυλός του Πάνα Ουσιαστικά, είναι κάποια καλάμια με διαφορετικό μήκος, για να παράγουνε διαφορετικούς φθόγγους σε μια σειρά αυτά τοποθετημένα. τα κολλάγανε με κερί, εκείνη την εποχή.Το συγκεκριμένο όργανο έχει το εξής παράδοξο. Ας πούμε Είναι διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο και μάλιστα με αυτό το όνομα ως αυλός του Πάνα ή Pan Flute Κυρίως, στη Λατινική Αμερική αλλα και σε πολλές περιοχες της Ευρώπης το συναντάμε και παίζεται ακόμα κα ιστις μέρες μας. Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν συνδεδεμένο με τη λατρεία του θεού Πάνα και γενικά με τους ποιμενικούς πλυθησμούς.

Έλυμος Αυλός

Ο Έλυμος αυλός, είναι ένας φρυγικός αυλός, φτιαγμένος απο καλάμι ή κάποιο ξύλο της εποχής.Το αριστερό του τμήμα είναι ουσιαστικά αυτό που παίζει τη μελωδία,και το δεξί του είναι μακρύτερο και καταλήγει σε μια καμπύλη που είναι κέρατο από αγελάδα,ως χοάνη είναι δηλαδή αυτό, σα καμπάνα, ηχείο.Θυμίζει πολύ τη σημερινή τσαμπούνα το τελείωμα του.Είναι ένας από τους πολλους τύπους αυλών που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα.

Φωτογραφίες